DSCF6116
DSCF6116

Påskinspiration: Dukning, pyssel och recept!

Var tar veckorna vägen? Snart är påsken här! Med det kommer ofta längtan efter att umgås med familjen och mysa lite extra med god mat.

Seså, känn lugnet, pyssla tillsammans och duka upp till en lekfull påsklunch med våriga blommor, färgade ägg och såklart – påskhelgens godaste maträtt signerat Jörgen Engdahl på restaurang Harlequin.

Jajemensan, vi på Utopia guidar er genom hela faderullan! Här kommer våra bästa tips. Låt er inspireras!💛


DIY – FÄRGA ÄGG MED NATURLIGA INGREDIENSER

Färgade ägg är ett klassiskt påskpyssel. Istället för att måla dem, testar vi i år att färga dem i mer diskreta och naturliga toner – med hjälp av råvaror som du har hemma! Vad sägs om frysta blåbär, gurkmeja, te eller kaffe?

Så här gör du:

Blanda en kastrull med vatten, 1 tsk vitvinsvinäger och addera någon av råvarorna nedan:

  • 1 msk gurkmeja för gula ägg
  • 2 dl frysta blåbär för blågrå ägg
  • 2 dl te för rödbruna ägg (låt äggen ligga och dra över natten i kylen)
  • Kallt kaffe för beigebruna ägg (om du har ett redan brunt ägg så förstärks detta till en fin mörkbrun nyans)

Koka äggen i blandningen och låt dem sedan ligga och dra i färgbadet medan de svalnar. Beroende på hur länge du låter äggen ligga kan du variera resultatet.

MÖNSTRADE ÄGG

Genom att vira gummiband runt äggen kan du skapa fina mönster.


ENKEL SERVETTVIKNING – KANINÖRON

Använd tygservetter för att vika ett par kaninöron som får sprida stämning på påskbordet. Detta fungerar oavsett färg på servett och ägg, och är fint både till frukost, lunch och brunch!

Vikningen är enkel och görs med saker som du troligtvis redan har i hemmet. Allt du behöver är ägg, linneservetter och snöre.

Så här gör du:

  1. Vik linneservetten på diagonalen så du skapar en triangel med spetsarna mot varandra. Låt kortsidan med spetsen ligga neråt mot dig.
  2. Rulla kortsidan tajt (uppåt mot långsidan) så linneservetten blir som en lång rulle.
  3. Vik rullen runt ett ägg och fäst ändarna med ett oblekt hampasnöre eller sidenband – klart!

Tips: Rita dit ett kaninansikte eller använd ägget som placeringskort genom att skriva dit namn.


BRYT AV DUKNINGEN MED FÄRGGLADA BLOMMOR

Vad vore påsk utan vårblommor som spirar? Plocka in naturen i form av en tulpanbukett i påskens pasteller eller diskreta videkvistar, och du kan enkelt variera känslan på påskdukningen – allt enligt tycke och smak! Vi gillar gult!


PLANTERA I ÄGGSKAL

En annan fin dekoration som ger din påskdukning det lilla extra är att duka med små pärlhyacinter eller minipåskliljor i dina äggskal.

Dina färgade ägg blir söta små krukor till vårblommor.


DEKORERA LOSS!

En påskdukning behöver inte vara så komplicerad. Addera en härlig färg och gå loss på föremål i olika former och höjder. Det skapar dynamik i dukningen! Vi älskar de handgjorda äggen från svenska Paradisverkstan som året runt är en uppskattad inredningsaccessoar. Du hittar dessa hos Tehörnan.


RECEPT PÅ ÅRETS GODASTE RÅBIFF

Råbiff – Enkelt, makalöst gott och kan varieras i all oändlighet! Men vilken smakkombo får vi inte missa i påsk? Umeåkrögaren och vår goda vän, Jörgen Engdahl på restaurang Harlequin har delat med sig av årets bästa recept – som dessutom passar perfekt på påskbordet!

Råbiff på Norrländskt lamm – Ett fantastiskt recept som passar alldeles utmärkt som en härlig förrätt (eller varför inte dubbelt så stor och som huvudrätt om man verkligen älskar råbiff!?)

Råbiff på Norrländskt lamm med picklad lök, Västerbottenscréme & mandelpotatischips

Recept för 4 personer:

Du behöver:
– 320g lokalproducerad lammytterfilé
– 3tsk god olivolja
– 8st röda steklökar
– 3dl 1-2-2 lag (en del ättika, två delar strösocker, två delar vatten)
– 50g finriven Västerbottensost 
– 50g färskost
– 4st tvättade mandelpotatisar med skal

Gör så här:
1.
Putsa lammet från eventuella senor och skär i kuber ca 1/2cm stora. Blanda med 3tsk god olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar och låt stå i kyl 1 timma. 
2. Dela steklöken på mitten med roten kvar på båda halvorna så den sitter ihop och ta av skalet, koka upp ättikslagen och koka med löken 5 minuter, dra åt sidan och låt svalna i lagen (man kan göra mer lökar och spara i konservburk).
3. Blanda 50g färskost och finriven västerbottensost och lägg i spritspåse.
4. Skiva potatisen tunt med mandolin eller försiktigt med kniv, fritera i 170g olja och låt torka på hushållspapper.

Montering:
Bygg med lammet i botten och övriga ingredienser ovanpå, garnera gärna med någon fräsch krasse, NJUT!


PÅSKMAT TAKEAWAY

Vill ni slappa totalt under påskhelgen? Då slår vi ett redigt slag för Harlequin’s fantastiska PÅSKPÅSE! En härlig påse laddad med hela TRE förrätter, en varmrätt som du bara värmer på, samt en chokladig dessert som kommer få smaklökarna att dansa tango!

Påsen beställs HÄR för avhämtning mellan 31 mars – 2 april.
Och priset? Endast 545 kr/person.

Vad sägs om cheescake på Gubbröra, tartar på lättrökt lax, örtbakad majskyckling med smörbakt spetskål, och mörk chokladbakelse med hjortronpanacotta och rostad mandelmassa? Givetvis finns även ett vegetarisk alternativ och anpassningar efter allergier.


VAR NI ÄN ÄR, VAD NI ÄN GÖR – VI PÅ UTOPIA ÖNSKAR ER EN RIKTIGT SKÖN PÅSK. VI SES!💛