Christian Gårdshem
Christian Gårdshem

Gårdshem prisas på Ostfestivalen – utsedda till Årets ostdisk

Umeåbutiken Gårdshem i Utopia har utsetts till Årets ostdisk på den årliga Ostfestivalen i Stockholm.
– Det är jätteroligt! Jag började nästan gråta, så glad blev jag, säger Christian Sjöland, som driver Gårdshem tillsammans med Stefan Olsson.

Gårdshem i Utopia säljer 100 procent norrländskt mat- och dryckeshantverk – ost och chark, pastejer, pizzakit, bröd, örter, en mängd drycker med mera. Butiken erbjuder även digitala ostprovningar och hemleverans av matpåsar med elbil.

– Vi är väldigt värdedrivna. Norrland är fantastiskt och bjuder på så mycket gott, säger Christian Sjöland, som själv har sitt ursprung i Helsingborgstrakten.

På fredagen den 13 maj utnämndes butiken till Årets ostdisk på Ostfestivalen på Münchenbryggeriet i Stockholm. En utmärkelse som går till en ostdisk där utbudet i all väsentlighet fokuserar på svensk ost och hållbarhet med ett brett utbud som regelbundet uppdateras. Personalen ska vara engagerad och kunnig, ha dokumenterad kunskap samt vara nyfiken och ha förnyelselusta.

Motiveringen lyder:

”Årets ostdisk besitter en stor kunskap och ett genuint intresse för svensk ost från så väl små gårdsmejerister till större nationella producenter. Förutom provsmakning i butik, butiksservering och hemleverans på den lokala marknaden erbjuds ostintresserade över hela vårt avlånga land att delta i digitala ostprovningar. Personalen på Årets ostdisk är minst sagt beredd att gå det där extra steget för att slå ett slag för svensk ost och med stor kunskap bemöter man alltid leverantörer och kunder på ett vänligt, professionellt och välvilligt sätt.”

– Vi har blivit nominerade av någon och det känns ju superkul. Det är någon som tycker att vi har gjort skillnad, säger Stefan Olsson.

– Ja, vi hoppas att vi har bidragit till matkulturen i Umeå. Till exempel har många av Umeås restauranger börjat erbjuda fler norrländska ostar för att vi har visat dem att de finns, säger Christian Sjöland.

Deras ambition med Gårdshem är att hjälpa kunderna att välja rätt.

– Om man går in i en vanlig butik så är det lätt att man lockas att välja en billigare produkt, som kanske innebär sämre djurvälfärd och miljömässig hållbarhet. När man går in på Gårdshem så finns det bara bra alternativ att köpa. Hos oss kan du handla med hundra procent gott samvete. Det ska vara lätt att välja rätt, säger Christian Sjöland.

I år firar Gårdshem tre år, varav ett år i Utopia. Innan dess huserade de i Sagagallerian.

– Vi tar hela tiden in nya leverantörer, varav många är nya företag som har möjlighet att komma till oss med sina produkter och testa dem mot marknaden. Vi blir som ett fönster mot det norrländska mathantverket, säger Stefan Olsson.

– Ja, den senaste leverantören är ett mejeri som gör ostar enligt polska recept – på norrländsk mjölk, säger Christian Sjöland.

De är väldigt glada över priset på Ostfestivalen och menar att det skapar stolthet hos både dem och personalen.

– Det finns ingen annan butik i Sverige som har den inriktningen vi har – att enbart satsa på Norrland. Vi är helt unika. Och då är det ännu roligare att få pris, säger Stefan Olsson.