johanna_header3
johanna_header3

Solskola med Johanna på The Body Shop


Är det sant att man får finnar av solkräm? Ger smink skydd mot solen?

Vi bad Johanna på The Body Shop reda ut 5 vanliga myter kring solskydd. Häng på, ta del av tips och tricks, läs på och se till att skydda dig mot den starka sommarsolen. Nu kör vi, här är Johannas solskola!


5 MYTER OM SOLSKYDD

Får man finnar av solcreme?
Alltför för feta krämer kan om man har acnebenägen hud ge acne, så precis som med din vanliga ansiktskräm så kan även valet av solskydd anpassas efter hudtyp. En lättare formula passar bättre på fet hy och en rikare solcreme passar ypperligt till torr hy.

Välj en ansiktscreme med solskydd, anpassad efter din hudtyp, så slipper du lager-på-lager känslan och huden andas bättre.

Bränner man sig lättare när man badar?
Vattnet både reflekterar och släpper igenom UV-strålning en bit ner under ytan så vi är inte skyddade bara för att vi befinner oss i vattnet. Och har man smörjt sig med solskydd innan badet så ska man tänka på att återapplicera för fortsatt skydd då vattnet sköljer av mkt av solskyddet.

Måste solcreme bytas ut inför varje säsong?
Ett solskydd tas ofta med på stranden och utsätts för dagsljus och värme, dessa faktorer försämrar hållbarheten och effekten på ett solskydd, och då är det god idé att byta ut dem till nästa säsong. Förvaras den mörkt och torrt så gäller den datummärkning som står på tuben eller hållbarhet markerat i antal månader från öppnandets datum.

Om jag smörjer in mig med hög solskyddsfaktor så blir jag inte brun
Jo, du blir brun men inte bränd. Ju högre solskydd du väljer, desto längre kan du vara ute utan att bränna dig och din färg blir dessutom mer hållbar. Ett bra solskydd ska skydda mot både UVA och UVB. UVA är strålningen som åldrar huden, försämrar elasticiteten och kan ge pigmentförändringar. UVB är den som gör att vi bränner oss. Även en mulen dag så tränger dessa UV strålar igenom molnen och sitter du i skuggan så reflekterar omgivningen solstrålar.

Smink ger också ett skydd mot solen
Ja, om du väljer en bas med UV-skydd. Många av dagens foundations och BB cremer är alltmer vårdande och innehåller ofta SPF (solskyddsfaktor). Men det räcker inte som ensamt UV skydd, använd alltid solskydd under om du vill vara ordentligt skyddad då man i regel inte applicerar makeup i samma mängder, således blir ju effekten av solskyddet i en sminkprodukt sämre.

Johanna, hudterapeut och butikens egna ”solskyddsnörd”


DOSERING

De flesta doserar för tunt. För att solskyddsfaktorn ska ge utlovad effekt så krävs rätt dosering.

Till hela kroppen ska du använda en mängd motsvarande din handflata . Appliceras solcremen för tunt så kan effekten halveras och vi kan bränna oss i tron om att vi går runt med SPF 50 men i själva verket är det kanske 20. Viktigt är också att återapplicera under dagen, särskilt efter bad.

Tumregel: Snåla inte! Applicera rikligt och ofta.


PRODUKTER FÖR ANSIKTET

Vad bör man välja för solskydd till ansiktet? Utgå från din hudtyp och hur högt skydd du vill ha. Många produkter kan dessutom ge extra fukt, lyster eller en nedmattande effekt. Vad behöver du?

Vitamin C Glow Protect Lotion SPF 30 PA+++
Passar perfekt till torr och glåmig hy. C-vitamin ger lyster och antioxidantskydd. UVA och UVB-skydd.

Aloe Soothing Moisture Lotion SPF 15 PA++
Framtagen för känslig hud. Återfuktande, lenande Aloe Vera och doftfri formula. UVA och UVB-skydd.

Seaweed Oil-Control Lotion SPF 15 PA++
Lämplig för blandhy/fet hy. Lätt återfuktande formula som balanserar hudens oljeproduktion och har en mattifierande effekt. UVA och UVB-skydd.

Skin Defence Multi-Protection Lotion SPF 50+ PA++++
Lätt formula som passar alla, även känslig hud. Extra skydd mot luftföroreningar. Berikad med röda alger och C-vitamin för lyster.
UVA och UVB-skydd.

Skin Defence Multi-Protection Face Mist SPF 30 PA++
Ansiktsspray som passar alla. Kan sprayas över makeupen och är perfekt att ha i handväskan. Berikad med lystergivande röda alger och C-vitamin. UVA och UVB-skydd.

Vitamin E Moisture-Protect Emulsion SPF 30 PA+++
Lätt formula som passar alla. Återfuktande hyaluronsyra och antioxidantskydd. UVA och UVB-skydd.


BUS & BRONZING

Om du ändå vill fuska fram solkysst hud så finns det en hel del bra hjälpmedel och du slipper solens skadliga effekter på huden.

Vår nya Conout Bronze serie innehåller ekologisk och Community fairtrade producerad kokosolja och kokosvatten från Samoa och doftar fräscht.

Coconut Bronze Gradual Tan Lotion
Brun utan sol för både ansikte och kropp. Bygg upp din färg gradvis ju oftare du använder den.

Coconut Bronze Shimmering Dry Oil
Skimrande torrolja som mjukgör och ger ett härligt gyllene glow till huden.

Coconut Bronze Glowing Wash-Off Tan
En brun utan sol som fixar färg på direkten när tiden är knapp. Kan användas på kropp och ansikte och tvättas sedan bort.

Vi tackar Johanna och The Body Shop och går något klokare ut i sommarsolen igen, förhoppningsvis väl insmorda och redo för solens UV-strålar. Håller ditt solkrämsförråd på att sina eller är du till och med utan? Välkommen in till Utopia för såväl solskydd som matchande strandoutfit 🌼