Kollage inspirationstalare
Kollage inspirationstalare

Utopia blir plattform för inspirerande talare

Under julledigheten blir Utopia plattform för sex inspirationstalare från Umeå. Talen kommer att visas på skärmar på plats i gallerian samt finnas att se på webben.
– Det känns lite nervöst, men det är viktigt för oss att nå ut. Frågan om våld mot kvinnor behöver lyftas och pratas om på alla arenor, även i shoppingcenter, säger Linda på Kvinnojouren i Umeå.

De sex talarna kommer från Umeå IK, Kvinnojouren, Norrländska Hjärtfonden, Change the Game och Vän i Umeå. Utöver det talar även artisten Natalie Carrion. Talen är förinspelade och kommer att visas på skärmar i Utopia samt på webben.

– Vi ville ge dessa viktiga organisationer en plattform för att nå ut med sitt budskap. Utopia är en plats där många människor rör sig, framför allt under julledigheten. Vi hoppas att många av dem stannar upp och lyssnar på inspirationstalen, säger Mona Lidén, centrumledare på Utopia.

Vän i Umeå representeras av Elinn Bolonassos, kommunikatör och samordnare.

– Vår förening skapar möten och mötesplatser för människor från olika länder. Vi hoppas kunna förmedla kärnan i vår verksamhet och inspirera Umeåborna att fortsätta engagera sig. Vi vill berätta att alla är välkomna till Vän i Umeå, säger hon.

Linda på Kvinnojouren vill lyfta styrkan i systerskapet och de inspirerande kvinnor de dagligen möter.

– Vi ser dem kriga för sig själva och sina barn, ofta i motvind. Men när vi kämpar tillsammans kan vi komma en bit på väg. Vi ger aldrig upp kampen för kvinnor och barns rätt till ett liv utan våld. Jag vill att varje kvinna där ute ska veta att hon inte är ensam, säger hon.

De båda tycker att det var pirrigt att spela in talet, men samtidigt roligt –- och viktigt.

– Vi hoppas nå nyfikna volontärer som vill bidra till vår verksamhet. Det räcker ofta att vara en medmänniska för att göra stor skillnad. Ju fler vi är, desto fler kan vi hjälpa, säger Elinn Bolonassos.

– Precis som vi gjort nu under pandemin måste vi inse att vi har ett gemensamt problem i samhället och att vi alla kan bidra till att förändra det. Statistiken säger att vi alla känner någon som är utsatt för våld. Ändå låtsas vi som att problemet inte finns, och de som är utsatta vågar inte berätta. Vi måste vara modiga, visa civilkurage och stå upp för varandra. Det krävs att vi i hela samhället vågar prata med varandra – och framför allt att vi vågar lyssna, säger Linda.

Talen publiceras löpande under hela jul- och nyårshelgen.

För mer information kontakta:

Mona Lidén, centrumledare på Utopia
070-519 92 69
mona.liden@balticgruppen.se