christian-erfurt-sxQz2VfoFBE-unsplash
christian-erfurt-sxQz2VfoFBE-unsplash

Överlev årets fattigaste månad

Efter decembers frosseri i mat och klappar så är nu årets knapraste månad här. Men med eftertänksamhet kan du dryga ut kassan och få ekonomin på rätt köl igen. Här är tips från Swedbank på hur du ska kunna leva billigare under fattiga januari.

HÅLL KOLL OCH PÅVERKA DIN EKONOMI
För att kunna påverka din situation är steg ett att ha koll på utgångsläget – helt enkelt jämföra dina inkomster och utgifter. Hur mycket har du att leva på?

TÄNK EFTER FÖRE, INTE EFTER.
Planera din ekonomi – genom att planera före kan du bättre förbereda din ekonomi. Ett bra knep är att undvika alla spontanköp. Den där latten på väg till jobbet, eller de där andra småköpen som man tror inte kostar så mycket, blir lätt en stor summa när man adderar ihop dem. Använd dig gärna av de appar och digitala verktyg som finns för att hålla koll på vart pengarna tar vägen. Ta med allt du köper, även tuggummipaket.

HÅLL NERE KOSTNADERNA
Behöver du handla, tänk på hur du kan skruva ned kostnaderna. Att handla second hand eller på köp- och säljsajter är inte bara bra för miljön utan även för plånboken och det dåliga samvetet. Ibland kan man till och med komma över helt oanvända saker till ett betydligt lägre pris.

SÄLJ SÅNT DU INTE BEHÖVER
Sifo Kantar gjorde nyligen en undersökning som visar att varje svensk i snitt har 38 oanvända saker hemma till ett värde av knappt 20 000 kr. Ett bra sätt att få in extra pengar, och också få ordning hemma, är att gå igenom garderoberna och utnyttja köp- och säljplattformar för att sälja av saker du inte behöver. Ett miljövänligt och kostnadseffektivt kretslopp.

BILLIGA NÖJEN
Att ha roligt måste inte kosta mycket pengar. Ordna hemmabiokväll, istället för att se en film på stan. Styr upp ett knytkalas istället för att gå på restaurang. Eller varför inte en klädbytarkväll med vännerna?

NYTT ÅR – GODA VANOR
Efter helgerna kan det vara skönt med motion. Kombinera det med att spara in på busskort genom att kanske börja gå eller cykla till jobbet, om det är möjligt. Att bjuda in till långpromenader är ett bra alternativ till gymkort. Jobbar du och har tillgång till friskvårdsbidrag är det annars ett bra sätt att starta året som inte gröper hål i egna plånboken.

MATLÅDA, MATLÅDA, MATLÅÅÅÅÅDA
Sist men inte minst, vardagsspararens bästa vän: Matlådan. Med matlåda som lunchsällskap har du på bara en månad sparat ihop hela 1 500 kronor. Fortsätt ett helt år och du har sparat 18 000 kronor! Ett både snabbt och enkelt sätt att få pengarna att räcka.

Källa & fler tips hittar du här: https://www.swedbank.se/privat/en-battre-framtid/spara/sa-klarar-du-fattigmanaden-januari.html