Vabruari
Vabruari

Så här överlever du vabruari.

Det börjar med en snörvling på ettans buss och slutar med feberdimma i sängen (som mer kan liknas vid ett näsdukshav). Har du dessutom småbarn? Grattis! Dags att aktivera survival mode. Till allas vår hjälp har vi Susanne på Apoteket i Utopia, som här bjussar på sina bästa tips för att överleva vabruari och vinterns förkylningar. 

Hej Susanne! Hur kommer det sig att man alltid blir förkyld på vintern? 
Ett skäl till att vi alltid blir förkylda på vintern är att vi vistas mer inomhus och mer tätt tillsammans, sedan när luften blir torrare både inomhus och utomhus blir vissa virus lättare och kan sväva längre och smitta fler. Vi får också torrare slemhinnor under vintern vilket gör oss mer mottagliga för infektioner.

Har du några smarta knep på hur vi håller smittan borta? 
Det är nästan omöjligt att skydda sig mot förkylningar men det finns några saker man kan tänka på:

  1. Var noga med handhygienen! Tvätta händerna med tvål eller handdesinfektionsmedel och tänk på var du har dina händer (allt från bandet på rulltrappan och pinkoden vid betalning i butiker, till ögon näsa och mun).
  2. Undvika täta folksamlingari den mån det går och inte ta i hand eller krama förkylda personer. 
  3. Förebygg genom att skölja med saltvatten i näsan, använda nässpray och halsspray som fuktar slemhinnan och sköljer bort bakterier och virus. 
  4. Se till att få tillräckligt med sömn, bra kost och lagom motion. Under vissa perioder kan kosttillskott behöva tillsättas som till exempel D-vitamin under mörkaste tiden på året. Stress gör oss också mer mottagliga för förkylning.

Om man ändå trillar dit och blir sjuk, vad ska man tänka på? 
En förkylning varar ca 7-10 dagar hur man än behandlar, men egenvård kan vara symtomlindrande.
Det är viktigt att dricka extra. Vid feber förlorar kroppen mycket vätska och vätska hjälper också till att lösa slem i luftvägarna. För att lindra förkylningssymtom finns massor med bra receptfria läkemedel som Paracetamol mot feber, Ibuprofen mot värk och inflammationer (kan exempelvis vara bättre vid öroninflammation) nässpray vid nästäppa, halstabletter vid halsont och hostmedicin som lindrar hostan. Använd också engångsnäsdukar!

Att vara hemma sjuk stressar många, finns det några knep för att bli frisk så fort som möjligt?
Vila är nog det viktigaste för att ge kroppen chans till att bli frisk. Vila behöver dock inte betyda att ligga till sängs flera dagar utan att man tar det lugnt. Vila och tålamod är vad som gäller! Att gå tillbaka till jobbet för tidigt påfrestar din redan sjuka kropp ytterligare, vilket sannolikt kommer göra att det tar ännu längre tid för dig att bli helt frisk. 
Om du har barn – passa på att vila när ditt barn vilar! Att vila ihop är både mysigt och välbehövligt.

Okej, summan av kardemummam. Vad är ditt ALLRA bästa förkylningstips?
Ta träningspaus, håll dig hemma, satsa på sömn och testa Apotekets Zink & C-vitamin brustabletter!