Utopia Ukraina
Utopia Ukraina

Sångerskan Esther von Schoenberg hyllar Ukraina i Utopia

Med start den 6 april klockan 11.30 sjunger sångerskan Esther von Schoenberg den ukrainska nationalsången på utomhustorget i Utopia. Målsättningen är att sjunga så ofta hon kan tills kriget tar slut.

– Jag hoppas kunna bidra genom att skapa en vardaglig medvetenhet om kriget i Ukraina och samla in pengar till Röda Korset, säger hon.

Esther von Schoenberg kommer från Nederländerna, men bor och driver eget företag i Umeå sedan några år tillbaka. Hon har en god ukrainsk vän, som utbildar Esther i det ukrainska språket.

– Vad som behövs är pengar till räddningsarbete och militärt bistånd – och ett utbrett moraliskt stöd. Detta är också vad min ukrainska vän, som nu är i Tyskland, berättade för mig, säger Esther von Schoenberg och fortsätter:

– Jag bestämde mig för att sjunga i Utopia för jag ville göra något, inte bara konsumera nyheterna och fortsätta med det dagliga livet.

Under Andra Världskriget levererade Esthers då tonåriga mormor i hemlighet tidningen från det underjordiska motståndet till människor under den tyska ockupationen av Nederländerna.

– Detta var naturligtvis mycket farligt att göra och hon var mycket modig. I dag är hon 95 år.

Hennes farfar räddades också från att transporteras för tvångsarbete i Tyskland av Röda Korset i Nederländerna.

– Det finns knappt ord för det mänskliga lidande och den meningslösa förstörelse som det illegala kriget i Ukraina orsakar. Detta fruktansvärda krig kommer att påverka oss alla och smärtan det orsakar kommer att kännas av generationer, säger Esther och fortsätter:

– Jag hoppas kunna bidra genom att skapa en vardaglig medvetenhet om kriget i Ukraina och samla in pengar till Röda Korset. Jag siktar på att sjunga så många dagar i veckan som möjligt tills kriget är över.

Röda Korset har placerat ut information och Swishnummer på inomhustorget i Utopia, för de som vill och har möjlighet att stötta hjälparbetet.