usm_hållrutinen
usm_hållrutinen

Håll träningsrutinen! Enkla vardagsknep från USM


Det är lätt att tappa rutinerna när vardagen är lite upp och ned. Träningspassen blir färre och den dagliga cykelturen till jobbet uteblir (då köket numera fungerar som kontor). Någon som känner igen sig?

Att sluta röra på oss är dumt då vårt immunförsvar stärks av träning, och visst kan vi alla enas om att vi mår som bäst när vi motionerar regelbundet?

Så hur bibehåller vi på ett enkelt sätt träningsrutinen dessa tider? Finns det några vardagsknep? Frågorna är många.

Till allas vår glädje har vi fått hjälp av experterna på Umeå Sport och Motion. Tillsammans har personalen samlat sina bästa knep för att hålla vardagsrutinen igång:

Sofi, Sofia och Hanna – tre glada och välkända ansikten på Umeå Sport och Motion

Alla: Håll dina vanliga träningsrutiner! Vill du inte komma in på anläggningen så försök göra (ungefär) det du brukar göra på de dagar och tider som du brukar. Om du brukar gå på step på måndagar, försök att hitta en rolig konditionsform till musik som du kan göra istället. Brukar du besöka gymmet och styrketräna på onsdagar, hitta ett styrkeprogram som du kan köra hemma! Vi har massor med övningar på Instagram (klick!) som du kan anpassa efter dig och din styrkenivå och köra själv – både med och utan redskap!

Hanna: När det gäller redskap så behöver du inte investera i dyra redskap utan försök använda det du har hemma istället! Först och främst: det finns många övningar där kroppsvikten räcker långt! Exempelvis så lyfter du ca 65% av din kroppsvikt i en armhävning som utförs på tå på golvet.

Sofia: Fyll en vattenflaska eller vattendunk/vattenkanna med vatten och träna med den. Använd en handduk på golvet för att göra övningar med.

Adam (Personlig tränare): Spännband blir perfekta substitutet till TRX-band!

Hanna: Gör bort din konditionsträning på hemmaplan, utomhus eller när du pendlar till jobbet så kan du ägna tiden på gymmet åt att bygga styrka. Styrketräning är svårare att få till hemmavid om en inte äger en massa redskap, men även med vissa hemmaträningsredskap kan det vara svårt att få tillräckligt tungt motstånd att det ger en styrkeökning.

På gymmet finns ett brett utbud av maskiner och utrustning för att bygga en stark kropp.
Marklyft på G för Sofia!

Sofi: Ta aldrig hissen! Jag har alltid varit småskraj för hissar och har därmed sedan barnsben alltid tagit trapporna. Det är en bra vana att lära sina barn också även om hissen känns kul för stunden. Även barn behöver vardagsmotion med små pulshöjningar då och då!

Sofia: Stå på ett ben när du borstar tänderna, 1 minut på vardera ben. Enkel rutin att hålla fast vid, tänderna ska ju ändå borstas! De små musklerna i fotleden och knäleden stärks upp och din balans förbättras. När du känner att det börjar bli stabilt – testa att stå på en kudde för att utmana ytterligare!

Att alltid ta trapporna – ett enkelt ”vardagshack” enligt Sofi


Hanna: Har du barn så låt dem vara med. Att sätta en 1-4 åring i famnen eller ryggen och köra knäböj är kul både för både förälder och barn! Har du äldre barn så försök engagera dem i motionen eller delta i utelek tillsammans – superjobbigt!

Kristoffer (Personlig tränare): Passa på att ta vara på tiden utanför gymmet genom att ta hand om dina skavanker. Du kanske dragits med en skada en längre tid? Ta hjälp av ett proffs som kan hjälpa dig vidare med rehabilitering samt kolla tekniken när du tränar så att du kommer tillbaka på gymmet hel och redo att köra igen.

Umeå Sport och Motion hittar ni på plan 3 i Utopia. Med generösa öppettider håller de dörrarna öppna för er, så ni kan anpassa besöket efter vad som känns rätt och tryggt för er.

Utöver de fina tipsen ovan, erbjuder USM även detta för att möjliggöra för er att hålla rutinen:

  • Utomhusklasser  – Numera körs några klasser utomhus. Testa USM Outdoor, Mamma-Baby Outdoor eller Senior Outdoor – Rörelse och frisk luft i ett! Läs mer och boka här.
  • Digitala klasser – Träna bland annat Somamove och favoriten Mage & Rygg hemifrån. Du hittar klasserna genom att logga in på ditt medlemskap på hemsidan. Allt du behöver är din kropp!
  • Hemmaträning – Följ USM på Instagram (klick!) för tips på hemmaträningsprogram och grymma övningar. Även gruppträningskoordinator Sofia (klick!) bjuder på träningspepp och #dagensövning.
https://www.instagram.com/p/B-9a0fAJNgf/

Glad Valborg och fortsätt ta hand om er!