tehornan_umea
tehornan_umea

Experterna tipsar: Så fixar du det godaste hemmakaffet

Få saker gör en så lycklig som riktigt gott kaffe. Right? Som så många andra dricker du säkert flera koppar om dagen. I bilen, en kopp eller två på kontoret och såklart – hemma.

I tider som dessa då allt mer tid spenderas i hemmet, anser vi faktiskt att du och dina kaffestunder förtjänar lite extra kärlek. Men vad behöver man egentligen tänka på för att lyckas med riktigt gott kaffe hemma? Vi tog hjälp av experterna på Tehörnan som guidade oss genom den djupa kaffedjungeln.

OKEJ, HIT US! VILKA ÄR ERA ABSOLUT BÄSTA TIPS?

Pernilla: Godast blir kaffet om du köper hela bönor, investerar i en kvarn och endast maler så mycket kaffe du behöver i stunden. Du vinner enormt mycket arom på att dricka ett kaffe som är nymalet. Dessutom håller sig kaffet bättre som hela bönor! Kvarnen i sig behöver inte vara exklusiv – det finns massor av varianter som är bra.

FINNS DET NÅGRA FLER PRODUKTER SOM ÄR VÄRDA ATT INVESTERA I?

Pernilla: En mokabryggare (t.ex. Bialetti) som är en kaffebryggare till spisen. Med den kan du brygga otroligt starkt och smakrikt kaffe – vilket är perfekt som espressobas om du vill t.ex. vill göra egen café latte (utan att ha värsta espressomaskinen). Jag klarar mig inte utan min Bialetti hemma! Vi brukar vispa varm mjölk eller sojamjölk och droppa i en tesked essens.

Fördelarna med mokabryggaren är många: Bra pris, lätt att hantera, tar liten plats och i och med metoden med vattenånga så varken bränns eller krossas aromerna, vilket garanterar bättre smak! Dessutom är livslängden oslagbar.

Fun fact: Mokabryggaren är döpt efter kuststaden Mocka i Yemen och uppfanns av den italienska ingenjören Alfonso Bialetti redan 1933. Den blev snabbt en del av den italienska kulturen. Den ikoniska bryggaren finns till och med utställd på MoMa i New York för dess design och historia.

Pernilla: Jag vill även slå ett slag för bistropressen. Fördelen med den är att du både kan välja mängden kaffe och dragningstid själv, jämfört med en vanlig bryggare.

Olivia: Personligen tycker jag att det är godare att få dricka ur en riktigt bra och fin kopp. Det ger guldkant i vardagen jämfört med en gammal plastmugg, och mycket roligare att dricka ur för den delen!

T.v. Handgjorda muggar från Studio Cajsa Carlenius

HAR NI NÅGRA BONUSTIPS?

Olivia: Att ge ”ett extra mått till bryggaren” är ett knep man med fördel kan skippa. För att få ut det bästa i kaffet – ta istället ett mått mindre! Testa det om du vill känna kaffets riktiga smak. Det kan till exempel finnas undertoner av aprikos eller örter som kommer fram på ett helt annat sätt.

Pernilla: Skölj alltid filtret med vatten innan du brygger, annars kan kaffet smaka lite strävt.

ROLIGA FÖRSLAG FÖR OSS VANEMÄNNISKOR?

Pernilla: Mitt tips är att köpa hem ett riktigt gott kaffe, det är lite som att unna sig ett fint vin! Nyanserna i kaffet är viktiga. Våga prova er fram och tillslut kanske ni hittar ert egna ”superkaffe”. Det finns sorter för alla smaker.

Olivia: Varför inte prova något nytt? Smaksatt kaffe är härligt som omväxling. Våra klassiker och storsäljare är After Eight och Irish Cream.  Testa en egen variant på kaffet du beställer på café. Ta en sort smaksatt med salt karamell, vispa lite grädde och riv choklad på toppen. Kaffesirap är också kul och lyxigt!

Pernilla: Sover du dåligt nu? Glöm inte att det finns koffeinfritt kaffe!

En tesked essens/kaffesirap är ett tvättäkta knep för lyxigt hemmakaffe

OM MAN VILL UNNA SIG EN LYXKOPP PÅ HELGEN – VAD REKOMMENDERAR NI DÅ?

Pernilla: Ett kul tips för alla hemmasittare är att testa rosta sitt egna kaffe. Det är pyssligt och ett roligt litet helgprojekt. Köp råkaffe och rosta själv på en ugnsplåt. Rör om ibland så det inte bränns. Kör i kaffekvarnen och drick till fikat!

NU TILL DEN VIKTIGASTE FRÅGAN: OM NI FÅR REKOMMENDERA VARSIN FAVORIT – VILKEN BLIR DET?

Pernilla: Grejen med Malabar är att den är kraftig men söt, och rostad länge men har ändå en låg syra! Det är min och mångas favorit.
Olivia: Jag väljer After Eight. Det är en av våra absoluta storsäljare bland smaksatt kaffe.

Om du inte kan komma in till gänget på Tehörnan så finns kaffe, te, kryddor och konfektyr att beställa och få hemlevererat.

Ring butiken på telefon 090-13 99 30 eller klicka dig in på deras webbshop här.
 

GLAD KAFFESTUND!